P
Technieken/mogelijkheden
Heidi Boele

Technieken/mogelijkheden

 

Restaureren van historische glas in lood panelen

Oude panelen worden gerestaureerd met zoveel mogelijk behoud van het oorspronkelijke glas en schildering door middel van verlijming en koude retouche. Wanneer behoud niet mogelijk is dan wordt het gebroken glas, het brandschilderwerk en eventueel het verouderde lood vervangen.

 

Repareren van glas in lood panelen

Door jarenlange weersinvloeden of beschadigingen kan het zijn dat een paneel gerepareerd moet worden.
Soms is een reparatie aan huis mogelijk, maar als het paneel in slechte staat is, is het beter om dit in het atelier uit te voeren om gevolgschade te beperken.
Een paneel kan gerepareerd worden als het raam niet te oud is, het lood niet verwrongen is en de gebroken stukken glas niet naast elkaar of in een hoek zitten.
Vaak is het nodig het hele paneel uit elkaar te halen en te voorzien van nieuwe loodprofielen, waarbij het bestaande glas wordt hergebruikt. Beschadigde en kapotte ruitjes worden vervangen in de juiste glassoort, kleur en structuur. Indien het glas niet meer verkrijgbaar is wordt er een bijpassend alternatief gezocht.

 

Nieuwe glas in lood panelen

Bij het maken van een nieuw glas in lood paneel moet er een ontwerp gemaakt worden. U kunt dit zelf doen, een bestaand ontwerp nemen of laten ontwerpen. Als u zelf een ontwerp heeft wordt dit met u besproken op haalbaarheid.

 

Brandschilderen

Bij brandschilderen wordt glaspoeder waarin metaaloxides zijn verwerkt vermengd met een medium (water, azijn, gom). In de eerste gang worden de contouren op het glas geschilderd en ingebrand. In een tweede gang worden de vakken ingekleurd of schaduw aangebracht. Er kunnen meerdere gangen volgen om meerdere schaduwlagen en kleuren aan te brengen. Het inbranden gebeurd in een speciale oven waarbij de temperatuur is ingesteld tussen de 600 en 700 oC (temperatuur is afhankelijk van de verfsoort). De metaaloxides bepalen de kleur van de verf.
Deze techiek is eeuwen oud maar kan ook gebruikt worden bij moderne panelen of in combinatie met glasfusing.

 

Appliqueren

Appliqueren is het verlijmen van diverse lagen glas op elkaar. Er zijn hiervoor verschillende lijmen te gebruiken. De keuze wordt gemaakt afhankelijk van het gewenste resultaat en de toepassing.

 

Fusen, slumpen en casten

Drie technieken waarbij van de vloeibaarheid van glas gebruikt wordt gemaakt zijn fusen, slumpen en casten.

  • Fusen is het versmelten van glas in de oven.
  • Slumpen is het buigen in of over een mal.
  • Casten is het smelten van brokken glas in een mal.

 

Zandstralen

Het glas wordt afgedekt met een folie. Uit deze folie wordt een patroon of afbeelding gesneden. Daarna worden er onder druk gritkorrels tegen het glas geblazen. Na deze behandeling is het glas op de desbetreffende plekken gematteerd.